Skip to Content

Второ медицинско мнение

Рак на дебело черво рискови фактори и превенция

Важността от профилактични прегледи за превенция на рак на дебелото черво

BNP Paribas Cardif & MediGuide

 

През месец март Световната здравна организация отбелязва осведомеността на третият най-често срещан вид рак в световен мащаб на дебелото черво, който се нарича колоректален рак (CRC). Фокусът е върху значението на ранния скрининг и възприемането на навици за здравословен начин на живот, за да се редуцира рискът от отключване на болестта.

Кой е изложен на риск?

Както мъжете, така и жените са изложени на еднакъв риск, особено на възраст над 50 години и с налична фамилна анамнеза за болестта. Освен това изложени на сериозен риск са хора с наднормено тегло, нездравословно хранене, лоша физическа активност, употребяващи алкохол и цигари. Колоректалният рак (CRC) може да се появи и при хора без изброените предпоставки и известни рискови фактори, често като „тиха“ болест без очевидни симптоми в началото.

Прегледай се ( възраст и рискови фактори)

Препоръчителната възраст за извършване на скрининг в различните държави варира. По-голяма част от лекарите препоръчват да бъде започнат редовен скрининг след 45-годишна възраст ( при наличие на умерен риск). При наличие на фамилна анамнеза за CRC, се препоръчва превенцията да стартира дори по-рано.

На пазара има различни видовете скринингови тестове за CRC - комплекти за тестване у дома, колоноскопия или комбинация от двете. Консултирайте се с Вашия лекар кой скрининг за CRC е най-подходящия за Вас на база възраст, предразположеност, както и лична здравна история.

Колоректалният рак (CRC) е лечим, особено ако бъде открит в ранен стадий. Това е още една причина да се свържете с Вашия лекар относно най-добрите налични възможности за скрининг. Призоваваме Ви да се изследвате за CRC. Това наистина е най-добрата превенция и шанс за раннo откриване и лечение на болестта.

Рисковите фактори, зависещи изцяло от нас:

  • Редовна физическа актвност
  • Балансирано хранене
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Органичаване на консумацията на алкохол
  • Избягване на тютюнопушенето

Ако вече сте диагностицирани с CRC (или друго медицинско състояние)

Свържете се с MediGuide, специалисти във второто медицинско мнение (MSO), възможно най-скоро. MediGuide си партнира с водещи медицински центрове в цял свят. Известни са с революционните си изследвания и открития, клинични изпитания, технически напредък и качеството на резултатите от препоръчаното от тях лечение.

Второто медицинско мнение в лицето на MediGuide е помогнал при много хора диагностицирани с това заболяване. Медицинските документи и досиета се преглеждат, патологиите се тестват повторно и изследванията се преразчитат, за да се гарантира, че диагнозата е точна, и се разглеждат всички възможности за лечение, за да се предостави най-добрата препоръка за лечение.

Услугата е напълно БЕЗПЛАТНА, като част от застрахователния Ви план. Всичко, което е необходимо да направите, е само едно телефонно обаждане, и служител на MediGuide ще ви преведе през няколко лесни стъпки, за да се възползвате от услугата Второ Медицинско Мнение - ВММ.

Обадете се на 008002100020 или за повече информация, посетете www.mediguide.com/bg/cardif