Второ медицинско мнение и какви са ползите от услугата за вашето здраве

Всяка година на 14 юни Световната здравна организация (СЗО) отбелязва "Световният ден на кръводаряването".

Световен ден на кръводаряването

Той е иницииран за да се повиши осведомеността на хората във връзка критичната важност, която кръводаряването има и ролята, която играе при спасяването на човешки животи.

И докато всяка година милиони доброволци - кръводиратиели спасяват човешки житовти, спациализираните медицински органи по трансфузия са изправени пред предизвикателството да осигурят постоянни наличности и достатъчно количесто на кръв и кръвни продукти, които имат ограничен срок на годност. Значимостта на кръводаряването ще илюстрираме по-долу чрез история от реалния живот, в която един от нашите клиенти се нуждаеше от множество кръвопреливания.
 
Историята на нашия клиент
 
Клиент, с вече установен метастатичен рак на простатата, е претърпял операця за възстановяване след счупване на крак, в резултат на падане. След извършената оперативна намеса, той се нуждае от кръвопреливане в резултат на ниски нива на кръвните показатели, което не е необичайно за този вид процедури. Седмица по-късно, по време на рехабилитационния престой, кръвните му нива са отново ниски, има затруднено дишане, бледост и замайване. Тази симптоматиката говори за анемия. По време на възстановяването му са били необходими общо 10 банки кръв. Именно в този момент той се свързва с MediGuide (нашите партньори за второ медицинско мнение) за информация, насоки и препоръки за лечение на острата му анемия.

След бързата намеса на MediGuide, cлучаят му е прегледан от водещ хематолог, който идентифицира, че се касае по-скоро за *хронична анемия преди нараняването, респ. операцията, и предполага, че е в следствие на рака на простатата. Въпреки острата загуба на кръв по време на операцията, допринасяща за изостряне на анемията, хематологът установява, че производството на червени кръвни клетки е нарушено. Ракът се е разпространил в костите. Лекарят отбелязва още, че са налице хормонални промени, свързани с рака на простатата, и в съчетание с проведеното лъчелечение, те могат да причинят анемия.

Хематологът препоръчва да бъдат извършени допълнителни кръвни изследвания, за да се определи по-добре дали загубата на кръв е свързана с нараняването на крака на пациента или се касае за хронично състояние. Препоръчва да бъде назначена допълнителна оценка и тестване, за да се изключи хипотезата загубата на кръв от друг източник, като например - кървене в стомаха. При условие, че тестването потвърди хронична анемия, той препоръчва на клиента да направи консултация с лекуващия онколог, за да обсъди потенциално медикаментозно лечение чрез вливания или инжекции, които да помогнат производството на кръвни клетки и допълнителна оценка на текущия хормонален състояние и лечение. Хематологът не счита, че текущите кръвни показатели на пазиента са нестабилни и потвърждава текущо поставената диагноза. В случай, че клиентът прояви симптоми, свързани с анемия, като задух или сърдечни проблеми, тогава препоръчва кръвопреливане.,

Нашият клиент и неговото семейство оценяват информацията, заявявайки, че без Второ Медицинско Мнение те не биха могли да свържат напредналия рак на простатата като фактор, допринасящ за неговия анемичен статус. След като е изписан от рехабилитационното заведение, той споделя полученото второ медицинско мнение с онколога си. Резултатите от последващите тестове изключват вероятността операцията на крака или друг загуба на кръв от друг източник да са причината за неговата анемия, потвърждавайки полученото становище от услугата "Второ медицинско мнение".

*Острата анемия се наблюдава при наличие на рязък спад на червените кръвни клетки, докато при хроничната анемия обикновено се наблюдава постепенно намаляване на червените кръвни клетки.
 
Какво да направя?

 

Дарете кръв: И докато в повечето страни се борят, за да поддържат необходимите наличности от кръв, Вие може да дарите лесно и безопасно. Една банка кръв може да спаси между един и три човешки живота. Всичко, което се изисква от Вас, е да отделите не повече от час, за да помогнете на някой, пострадал при злополука, борещ се с хематологично заболяване или онкоболен. Обадете се на номер 02/ 92 104 17 или за повече информация посетете следния уебсайт адрес: www.ncth.bg/contacts

Получете второ медицинско мнение: Ако вече сте получили медицинска диагноза, независимо от нея, следва да се свържете с MediGuide днес! Нашата медицинска услуга "Второ медицинско мнение" е достъпна БЕЗПЛАТНО, като част от вашата застрахователна програма. Необходимо е само едно телефонно обаждане, за да започнете процедурата по Второ медицинско мнение. Ще бъдете подпомогнат от служител на MediGuide, който ще Ви съдейсва през целия процес. Обадете се на номер 008002100020 или за повече информация посетете нашия уебсайт www.mediguide.com/bg/cardif